Login

Om bij het besloten gedeelte van de site te komen moet u inloggen met uw e-mailadres.

Aanmelden voor bestaande gebruikers

Werkwijze A.A.S.R.

“Eenheid, Verdraagzaamheid en Vooruitgang”

Dat is het thema van De Schotse Ritus, die in 1912 in ons land is opgericht. Zij is naast de werkwijze in de Symbolieke Loges van de Vrijmetselarij, de over de wereld meest uitgebreide maçonnieke organisatie. Over de hele wereld is De Schotse Ritus te vinden, vooral in de Verenigde Staten waar zij als eerste is opgericht.
Ruim 1000 vrijmetselaars in den A.A.S.R. hebben naast hun werk in hun eigen Loge gekozen om ook in De Schotse Ritus te arbeiden!!

In de Loges wordt er gewerkt volgens de zogenaamde Bouw- en Lichtsymboliek, er zijn echter meer facetten te ontdekken aan die diamant die Vrijmetselarij heet. Het is een huis met vele kamers !!

Na de Meesterverheffing maakt de Schotse Ritus de Vrijmetselaar niet hoger, maar kan zijn leven wel verrijken.
Wereldwijd werkt De Schotse Ritus op haar eigen specifieke wijze om de Broeders tot een vollediger begrijpen te laten komen. Zo zijn er uiteenlopende religieuze en filosofische motieven verwerkt in de ritualen waardoor er een totaalinzicht ontstaat en daardoor een beter inzicht in de werkwijze in de eigen Loge.Het ontmoeten staat in de Vrijmetselarij voorop, het ontmoeten van geestverwanten die net als jij willen groeien in hun geestelijke ontwikkeling. Met als doel vrij te worden als mens, wat voor de ander te kunnen betekenen en om tot een beter begrijpen van het Al te komen. Joods-christelijke invalshoeken, het Hermetisme, de Gnostiek, het Neoplatonisme, de Stoa en de alchemie vormen daarbij belangrijke bronnen van inspiratie. Zij zijn in de rRituelen op subtiele en allusieve wijze verwerkt.

Op het internet zijn vele sites gewijd aan de vrijmetselarij, dit is immers een wereldwijde organisatie met in elk land andere werkwijzen en in elk land weer vele loges en aanvullende werkwijzen met elk hun eigen accenten en sfeer.

Consistories

In veel landen van de wereld waar de Schotse Ritus is gevestigd, wordt het erfgoed van de zogenaamde Eerste klasse, de graden van leerling, gezel en meester beheerd door een onafhankelijke autonome Grootmacht. In ons land is dit de Orde van Vrijmetselaren onder het Grootoosten der Nederlanden.

Waar in de Symbolieke graden in lokale Loges wordt gewerkt, werkt de Schotse Ritus in een tal regionaal verdeelde “Consistories”. Men wordt van de Orde middels het lidmaatschap van éen daarvan. Een Consistorie komt ongeveer 6 keer per werkjaar bijeen.

Een aantal malen komt men bijeen in een vorm die met een gewone comparitie-avond in een Loge kan worden vergeleken. Deze bijeenkomsten vinden plaats in het Logegebouw in de vestigingsplaats van het Consistorie.

De Inwijdingen in de 4e, 14e en 18e graad vinden eveneens regionaal plaats in de vestigingsplaats. Men kleedt zich in donker kostuum, donkere of Ordedas, zwarte schoenen en men draagt geen handschoenen. 

De overige Inwijdingen (22°,28°,30°,31°,32°,33°) worden centraal uitgevoerd in Bilthoven, Arnhem en Rotterdam. Bij die Inwijdingen komen de leden van de Schotse Ritus uit het gehele land bijeen.

Iedere Vrijmetselaar die de Meestergraad bezit kan, zodra hij zich gaat interesseren voor dit vervolgpad, worden ingewijd in de 4° graad van de Schotse Ritus. 

Raadpleeg de vertegenwoordiger van het Consistorie in uw Loge wanneer U zich verder wilt verdiepen in de graden van de aanvullende werkwijzen.

Via deze weg hopen wij u te kunnen laten proeven van wat wij ervaren, wellicht mogen wij u eens ontmoeten.

Er zijn Consistories in de volgende plaatsen in Nederland:

AmsterdamFiat Pax, 1915
Den HaagJacques de Molay, 1919
Arnhem/VelpHet Oosten, 1928
UtrechtDe Ceders, 1963
GroningenWessel Gansfort, 1964
AlkmaarCorona Borealis, 1966
RotterdamHugo van Gijn, 1966
EindhovenWillem van Oranje, 1968
Bergen op ZoomWillem de Zwijger, 1979

In Rotterdam bestaat sinds 1991 een consistorie Thistle and Rose, waarvan de leden niet uit één regio komen, maar in het gehele land wonen. Dit consistorie is opgericht om in ons land wonende buitenlandse broeders in de gelegenheid te stellen lid te zijn van de Schotse Ritus. De voertaal in Thistle and Rose is Engels.

Er zijn ook consistories in Suriname , in Zimbabwe en op Curaçao en Aruba:

CuraçaoDe Vergenoeging 1953
ZimbabweMarandellas 1966
SurinameConcordia Creat Felicitatem 1975
ArubaSolomon`s Wisdom 1983

Een aantal malen in een bijeenkomst, die met een gewone comparitie-avond in een Loge kan worden vergeleken. Deze bijeenkomsten vinden plaats in het Logegebouw in de vestigingsplaats van het Consistorie.

De Inwijdingen in de 4e, 14e en 18e graad vinden eveneens regionaal plaats in de vestigingsplaats.Kleding: donker kostuum, donkere of Ordedas, zwarte schoenen, geen handschoenen.

De overige Inwijdingen (22°,28°,30°,31°,32°,33°) worden centraal uitgevoerd in Amsterdam, Arnhem en Bilthoven.Bij die Inwijdingen komen de leden van de Schotse Ritus uit het gehele land bijeen.

Iedere Vrijmetselaar kan één jaar na zijn verheffing tot Meester worden ingewijd in de 4° van de Schotse Ritus.